Over HZ: onze anti-pestmissie

Leuk dat je er bent!

Hallo en nogmaals welkom op HeldenZijn.nl! Ik zal me eerst even voorstellen: ik ben Charlotte, 25 jaar en de oprichtster van deze website. De website heb ik voor jou geschreven. Ik behandel heel veel vragen of problemen waar jij mee zit en vertel, samen met andere kinderen, hoe je daarmee kunt omgaan. Ik geef samen met Gertie trainingen op basisscholen over verschillende onderwerpen zoals pesten, respect en hoe je jezelf kunt overwinnen. Wij denken namelijk dat we jou kunnen helpen om (negatieve) gewoontes te doorbreken. Zo kunnen we samen een held zijn.

Wat doen we nou precies?

Plagen komt in elke klas wel voor, maar wat is nou het verschil tussen plagen en pesten? En waarom pesten kinderen? Hoe ga jij ermee om? Sta je te kijken als iemand wordt gepest, of neem je het juist voor diegene op? Allemaal vragen die op deze website worden behandeld. Samen kunnen we praten en de stilte doorbreken over dit lastige onderwerp.

Naast deze website geef ik samen met Gertie, trainingen op basisscholen. Je kunt me dan vragen stellen en samen delen we verhalen. Wij komen een aantal keer langs en praten met jou, je klasgenoten, ouders en leraren. In de klas kunnen er problemen zijn, deze zijn echt. Het echte leven kun je immers niet uitzetten. In plaats van kinderen straffen, geven wij graag een aantal methodes om met het leven om te gaan. Welke? Deze methoden zijn altijd passend op wat jullie nodig hebben in de klas.

Waarom doe ik dit?

Elk kind heeft recht op educatie, een moeilijk woord voor naar school gaan en leren. Het omgaan met elkaar, respect hebben voor elkaar en met plezier naar school gaan, hoort wat mij betreft bij educatie. Helaas is dit niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Voor mij ook niet. Bij het opstarten van Helden zijn wist ik zeker dat er meer kinderen waren zoals ik. Zo, groeide ik op met het idee dat niemand van mij hield, dat ik op school er alleen voor stond. Dagelijks werd ik gepest met van alles en nog wat. Zo bleef ik elke dag proberen om uiteindelijk onzichtbaar te worden. Als een kameleon, altijd aanpassend, waardoor ik op mijn 18e de vraag stelde: ‘Wie ben ik nou eigenlijk?’

Jarenlang ben ik op zoek gegaan naar waar het is misgegaan, waarom ik? Sinds een aantal jaren ben ik geen slachtoffer meer. Ik ben gaan opbouwen door eerst verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen leven, doelen vast te stellen, ervan uit gaan dat iedereen iets doet met een reden, eerst gaan begrijpen om dan begrepen te worden, samen te werken en uiteindelijk mezelf steeds opnieuw uit te vinden.
Ons leven moet minder draaien om verdriet en boodheid, maar meer om innerlijke schoonheid. De schoonheid zit in het kleine en in jou, in iedereen. Van binnen en van buiten.  Door elke dag te genieten en het verleden door een andere bril te bekijken, kan ik nu anderen helpen. Of je nu gepest wordt, de pester bent, of een andere rol hebt in de klas. We gaan er samen uitkomen.

Gezegd in de film Kun Fu Panda:

“Today is a gift, that’s why it’s called present.” (Elke dag is een geschenk, daarom is de Engelse vertaling voor het heden- present- cadeau.)